Categorieën
Geen categorie

Terminal in Mac OS – part 1/3

Waarom Terminal?

Elke Mac is uitgerust met een terminal. Je kunt hem vinden onder Apps / Hulpprogramma’s / Terminal. (Of gebruik cmd + spatie om te zoeken en type ’term’ om Terminal te starten.) Voor een hoop zaken op je Mac kun je applicaties installeren maar dat is lang niet altijd nodig. Grafische applicatie kunnen zwaar zijn qua geheugengebruik of kostbaar qua harde euro’s. Terminal is ‘gratis’, lichtgewicht, krachtig en super snel.

Ondanks dat het Terminal scherm misschien intimiderend is loont het de moeite om je er in te verdiepen. Dingen die ik zoal in Terminal doe zijn:

  • YouTube video’s downloaden
  • Van YouTube video’s alleen het geluid als .MP3 downloaden
  • Van Spotify tracks, albums of hele playlists downloaden
  • Video conversies (b.v. van .MOV naar .MP4)
  • Mijn .MKV filmcollectie optimaliseren door:
    • Alle films te converteren naar de H265 codec (maximaal gecomprimeerd met behoud van hoge beeldkwaliteit).
    • Alle films te voorzien van de juiste ondertitels en alle niet Nederlandse ondertitels te verwijderen
    • Alle niet zinvolle audiokanalen (Koreaans, Italiaans, enz..) te verwijderen
    • De juiste titel aan een film te geven zodat die overeenkomt met de betreffende film op themoviedb.org. Zodoende zal mijn video player App op mijn Apple TV genaamd ‘Infuse‘, wanneer hij films inlaad van mijn NAS, de juiste filminformatie (meta-data) kunnen ophalen en tevens de cover van de film kunnen laten zien. Dat gebeurd volledig automatisch door Infuse. Ik hoef alleen te zorgen voor de juiste bestandsnaam & titel.
  • Scripts gebruiken om een heleboel files in een keer te bewerken. Bijvoorbeeld voor het maken van 100 PDF bestanden op basis van 1000 JPG files. Of voor het toevoegen van EXIF Meta-data voor alle afbeeldingen die ik wil upload naar een webwinkel.

In dit artikel geef ik een aantal tips en voorbeelden voor het werken met Terminal.

Kleur Thema

Na het openen van Terminal voor de eerste keer is het veranderen van het kleurenthema echt nodig. De standaard witte achtergrond doet op den duur pijn aan je ogen. Gelukkig is het aanpassen naar een ander thema zo gedaan.

Terminal > Voorkeuren > profielen > Homebrew

Homebrew kies ik als kleuren thema. Als je zelf een ander thema hebt gekozen druk dan onderin het dialoogscherm op de knop “standaard”. Op die manier zal jou gekozen thema, de volgende keer dat je Terminal start, ook weer gekozen worden.

Een leuke optie bij het instellen van het kleurthema is een licht doorschijnende (transparante) achtergrond. Zodoende komt je bureaublad achtergrond licht door je Terminal scherm heen. Dit kun je doen door, na het aanklikken van je kleurenthema, in het rechter gedeelte te klikken op het kleurblokje van je achtergrondkleur. In het dialoogscherm “kleur” wat verschijnt kun je de “doorzichtigheid” bijvoorbeeld instellen op 80%.

Basis kennis

Om in Terminal enigszins te kunnen werken zul je een stuk of 10 commando’s moeten kennen. Onderstaande commando’s hebben vooral te maken met het navigeren door je bestanden.

pwd

Print Working Directory – Dit commando in Terminal laat het huidige path zien. Ofwel laat de huidige locatie zien waar je je bevindt in de mappenstructuur van je computer

ls

List – Hier vraag je een directory listing mee op. Ofwel toon alle bestanden en folders in de huidige directory

cd Desktop

Change Directory – Met dit command kun je een map ingaan. Mits de map natuurlijk beschikbaar is. Achter cd komt een spatie gevolgd door de map naam. Let op dat de map namen hoofdlettergevoelig zijn.

Terminal example cd autocomplete

Als je map of bestandsnamen wilt typen in Terminal dan kun je gebruik maken van de autocomplete functie. Deze activeer je met de tab-knop. Inplaats van de gehele map of filenaam zelf te typen geef je alleen de eerste twee of drie karakters en vervolgens druk je op de tab-knop. Terminal zal zelf de resterende karakters van de naam invullen. Als veel files of mappen beginnen met dezelfde karakters zul je voor de autocomplete te laten werken meer karakters moeten opgeven dan alleen de eerste twee of drie. De autocomplete functie is onmisbaar dus probeer hem zelf en vergeet hem niet!

cd ..

Change Directory – Met dit commando, gevolgd door een spatie en twee puntjes, kun je mappen terug (onhoog) gaan.

cd ~

Change Directory – Met dit commando, gevolgd door een tilde beland je altijd in Home folder van de actieve gebruiker. Ongeacht waar je bent.

clear

Met dit eenvoudige command maak je alleen je Terminal scherm leeg. Opgeruimd staat nettjes. Wees overigens niet bezorgd over het verdwijnen van de misschien complexe, ingevoerde commando’s. Wanneer je de pijltjes naar boven en naar beneden op je keyboard gebruikt kun je door je eerder ingevoerde commando’s heen lopen.

Het navigeren door je mappenstructuur is voor het werken met Terminal wel nodig. Met bovenstaande commando’s moet je al een heel eind kunnen komen. Voor de resterende voorbeelden op deze pagina zijn niet meer basis commando’s nodig.

Uiteraard kun je ook mappen aanmaken en verwijderen en bestanden aanmaken en verwijderen. Het zou op dit moment teveel worden al deze commando’s hier te beschrijven. Als je meer basiscommando’s wilt proberen kijk dan op Ubuntu.com voor meer voorbeelden. (Ubunto is een Unix / Linux distributie die qua basishandelingen overeenkomt met Mac OS. Mac OS is een afgeleide van Unix / BSD.)

Zelf maak ik zelden bestanden en mappen in een terminal scherm, daarvoor gebruik ik gewoon de Finder.

Terminal van bash naar zsh

De Terminal wordt standaard al jaar en dag met Mac OS meegeleverd. Maar soms veranderd er iets. Zoals met de update van Mac OS 10.14 (Mojave) naar Mac OS 10.15 (Catalina). Apple heeft besloten i.v.m. auteursrechtelijke overwegingen ($$$) om de Shell (het Terminal scherm) te veranderen van bash naar zsh. Voor basishandelingen merk je daar niks van, maar, uiteraard zijn er wel verschillen in de schrijfwijze (syntax) bij sommige opdrachten. Voor de liefhebbers van de bash shell is het nog wel mogelijk om die te gebruiken.

Terminal example bash to zsh

De bash shell zal op Mac machines voorlopig wel beschikbaar blijven voor hen die niet zonder kunnen. Wel is de bash shell zwaar verouderd. Bij Mac OS 11 (Big Sur) wordt nog steeds bash 3.2 meegeleverd terwijl 5.1 al lang beschikbaar is.

Als Mac gebruiker laten we de bash shell gaan en zullen we ons alleen nog bezig houden met de zsh shell.

Package manager

Standaard heeft de zsh shell aardig wat mogelijkheden. Toch worden regelmatig applicaties geschreven die weliswaar handig zijn maar helaas niet beschikbaar in de Terminal. Twintig of dertig jaar geleden was het installeren van applicaties op een Unix machine soms best een opgave. De gewenst applicatie was zeer waarschijnlijk afhankelijk van andere bibliotheken die ook geïnstalleerd moesten worden (dependancies). Om het proces van applicaties installeren gebruikersvriendelijker te maken zijn er Package managers ontstaan. Er zijn er een aantal, maar voor op een Mac is er maar een die belangrijk is. Deze heet Homebrew.

Homebrew geeft de mogelijkheid om met een uiterst klein commando applicaties te installeren op je Mac. Deze applicaties worden online beheerd op het GitHub netwerk (Het grootste online platform voor het delen van (open-source)-code). Het voordeel van het werken met Homebrew zit hem niet alleen in de eenvoudige installatie van applicaties maar vooral ook in het up-to-date houden van applicaties. Met een enkel commando kun je al je Homebrew geïnstalleerde pakketten updaten.

Om Homebrew te installeren hoef je enkel maar de volgende regel in je Terminal te plakken en uit te voeren.

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

Deze installatie code komt van de Homebrew Website.

Als de installatie eenmaal voltooid is ben je klaar om applicaties te installeren. Met de volgende code installeer je bijvoorbeeld de Firefox browser.

brew install --cask firefox

Firefox kan je nu vinden tussen al je andere applicaties in de Finder

Voordat je nu meer leuke applicaties installeert via de Terminal is het goed om te weten hoe je de zaken up-to-date kunt houden. Hiervoor gebruiken we twee commndo’s

brew update

Met deze opdracht raakt je Mac op de hoogte van de beschikbaarheid van de nieuwste brew applicaties. Ook is je Mac vervolgens op de hoogte van de meest recente versies van alle beschikbare brew installaties/applicaties.

brew upgrade

Met deze opdracht zul je daadwerkelijk alle applicaties die je hebt geïnstalleerd via Homebrew upgraden naar de meest recente versies.

Ben je benieuwd welke applicaties je nog meer kunt installeren? Gebruik dan startpage.com om te zoeken naar de top 10 brew installaties van 2021.

Oke het laatste voorbeeld van dit bericht. Een handige, i-ni-mini App is speedtest-cli (Een internet speed-test via de Command Line Interface). Installeer hem met deze code:

brew install speedtest-cli

na de installatie kun je hem in de Terminal aanroepen / uitvoeren met het volgende command:

speedtest-cli

Een internet snelheidstest zal worden uitgevoerd.

Ben je geïnteresseerd om Youtube downloads snel en eenvoudig te doen? Lees dan het volgende artikel!